GAVI for liten og GAVI for stor?

Gjennom et utall taler, innlegg og kommentarer, såvel som gjennom statsbudsjettet, har Jens Stoltenberg entusiastisk fremmet den globale vaksinealliansen GAVI. GAVI er statsministerens, Arbeiderpartiets og regjeringens flaggskip i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Til beste for barna og/eller farmasøytisk industri og Bill Gates?

Den internasjonale vaksinefondet GAVI ble lansert av tidligere leder i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland, på Verdens økonomiske forum i Davos i 2000 (les mer her). En av alliansens hovedsponsorer er microsoftgründeren Bill Gates. Og på siste samling i Verdens økonomiske forum i januar år fikk Stoltenberg skamros fra både Gates og internasjonale toppolitikere i følge Dagsavisens lederskribent (les mer her).

De kritiske spørsmålene om GAVI har vært mange, men sålangt har de ikke dempet statsministerens entusiasme, selv om han i sommer overlot stafettpinnen (styreledervervet) til KrFs Dagfinn Høybråten (les mer her). Og i Tidsskrift for Den norske lægeforening i oktober svarer “GAVIs far”, Tore Godal ved Statsministerens kontor, på noe av kritikken (les mer her).

Et sentralt spørsmål har vært om GAVI er opprettet til beste for pasienter eller patenter?
*
*Hvem tjener på GAVI?

Tanken har vært at et økende markedet som skapes gjennom GAVI skulle bidra til at prisene gikk ned, slik at fattige land senere skulle ha råd til å kjøpe det selv. Men slik går det ikke uten videre, rapporte Norads magasin Bistandsaktuelt tidligere i år (les mer her):

“Gavi selv har overlatt til markedet å få ned prisene på vaksiner. Ifølge alliansen skulle nye markeder føre til at flere aktører ville produsere legemidlene – noe som i sin tur ville bidra til anbudsrunder og lavere priser. Så langt har dette ikke slått til. Ett legemiddelfirma, Glaxo-SmithKline, produserer for eksempel den nye kombinasjonsvaksinen – til ti ganger høyere pris enn de gamle enkeltvaksinene.”

Les flere uttalelser hos rorg.no HER

Vist 123 ganger. Følges av 1 person.
Annonse